maandag 5 december 2011

De kracht van de HWL (1)

Het traditionele beeld over de kracht van de hoofdweerstandslijn (HWL) is dat van een ijle kazemattenlinie die gemakkelijk op te rollen was vanuit een goed gekozen doorbraakpunt.

Voor mij is nog niet duidelijk, wat op het ogenblik de mening van de drie eerder genoemde deskundigen hierover is. In hun drie publicaties was weinig of niets hierover te vinden. Wat dan nog gezegd werd, is mager onderbouwd. Dat levert geen goed startpunt voor een vruchtbare behandeling in een discussiegroep. Een poging om het oude beeld te vernieuwen loopt dan snel vast in een "nietes-welles" geschrijf.

Dat laatste is dan ook precies, wat bijvoorbeeld in februari 2008 gebeurde in de Discussiegroep van www.grebbeberg.nl onder het onderwerp "Bevelen" [?]. Het kostte toen maar 16 stapjes in vijf dagen om dat punt te bereiken. Aan het woord kwamen daarbij drie inzenders (waaronder de heer Brongers) naast twee redactieleden. De heer Goossens als redactielid sloot dit onderwerp toen maar af met de volgende woorden. Daarbij moet voor alle zuiverheid wel worden aangetekend, dat dit een inmiddels gedeeltelijk door hem bijgestelde conclusie zal zijn. Mijn vraagpunten zijn aangegeven met een [?].

"Waar het in feite op neerkwam is het volgende. Zoals het Duitse artillerieverslag [?] duidelijk meldt:

- III/207 und III/311 (totaal 20 stukken 10,5) [?]: Befestigungen nördlich Strasse Rhenen mit II/SS ["DF"]
- IV/256 (8 st 15 cm) und II/SS AR [12 st 10,5 cm] Befestigungen südlich Strasse Rhenen mit III/SS ["DF"]

In klare taal was het zo dat drie [?] afdelingen 10,5 cm de opdracht kregen de bosrand [?] en de posities langs de Grift te beschieten, en de twee batterijen 15 cm [?] specifiek het Hoornwerk [?]. De eerste twee afdelingen deden dit in het vak van II/SS, noordelijk van de Grebbeweg, en de andere twee afdelingen in het vak van III/SS.

Voor vaststelling [?] van de totale schade aan de drie Hoornwerken voor de Grebbeberg verwijs ik gaarne naar bijvoorbeeld de foto's op onze site. Dan kan een ieder zelf vaststellen of er sprake is van zware schade of gewoon de lichte schade die ik kan vaststellen [?].

Overigens werd van alle kazematten slechts de S-14 [?] zwaar getroffen. Niet door artillerievuur maar door vlakbaangeschut [?], direct vuur. Zelfs de zeer lichte PAG kazematten werden niet uitgeschakeld edoch uiteindelijk verlaten door het personeel (bij het sluisje door gevangenname) [?].
Vandaag de dag zijn nog enkele kazematten goed zichtbaar. Een ieder kan waarnemen dat zelfs [?] kogelinslagen moeilijk waar te nemen zijn.

Het noordelijke van de drie Hoornwerken kreeg het meest te verduren [?], overigens vooral ook van Nederlands 15 cm geschut [?]. De andere twee bleven volkomen intact [?]
Ondersteunende verklaringen van naoorlogse (mei 1940) schouwingen te over [?]. Overigens kan een ieder op basis van bovengenoemde foto's zelf zijn inschatting maken. Dat lijkt in deze armoedige wellus-nietus situatie ook het meest verstandig [?]."

Deze regels kapten een interessante discussie af, die anders mogelijk belangrijke nieuwe gezichtspunten had opgeleverd. Dat is de betekenis van het laatste vraagteken. Daarom nu eerst maar wat gegevens over de opbouw van de HWL tussen de Bastions en Kruiponder. Het deel van de linie waarop bijna al het Duitse vuur werd gericht.

Dit deel van de HWL was samen met een stukje van de linie Ochten - De Spees hemelsbreed ruim 5 km lang en omvatte meer dan 55 opstellingen met zware wapens. Die vormden de belangrijkste doelen voor de Duitse artillerie in deze fase. Prioriteit vroegen de posities die het meest hinderlijk waren bij een oprukken naar het beoogd doorbraakpunt. Dat waren er niet veel. Het Duitse vuurbevel (volgt) gaf er maar negen aan.

In genoemd deel van de HWL stonden (als ik het goed heb) in de avond van 11.5.40 de volgende zware wapens:

o Pag in scherfvrije kazemat - P.10 en P.11 (totaal twee stukken)
o Pag in andere opstellingen - 1e S 11 Cie Pag, 1e S 8 Cie Pag
(totaal 4 stukken)
o Lichte mitrailleur in betonnen kazemat - S.4a, S.12, S.13, S.14, S.15, S.23 (totaal ongeveer 7 stukken)
o Lichte mitrailleur in andere opstellingen - 4e S 2-II-8 RI, 3e S I-II-8 RI, 4e S 1-II-8 RI, 2e S 2-I-8 RI, 3e S 2-I-8 RI, 1e S 1-I-8 RI, 2e S 1-I-8 RI, 3e S 1-I-8 RI (totaal ongeveer 24 stukken)
o Zware mitrailleur in gietstalen koepel - G.5, G.6, G.7, G.19, G.21, G.22, G.24 (totaal ongeveer 7 stukken)
o Zware mitrailleur in andere opstellingen (totaal 1 stuk)

Het volgend kaartje laat dat zien. Het is een fragment van Schets/Kaart C.4 uit de Groene Serie, deel III.3. Toestand in de avond van 11 Mei in en achter de hws. bij 8 RI. Het kan worden vergroot door erop te klikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie