donderdag 20 mei 2010

III/AR 311 ?

Deze studie is net een grote puzzel, lang geleden eens gelegd door veel personen. Waarna delen op verschillende plaatsen opgeborgen werden.
Met de hulp van anderen, zijn veel fragmenten gevonden. Het beeld kan nu zover opgebouwd, dat voorstelling, kleuren, en belangrijke details, herkenbaar zijn. Nog altijd duiken onmisbare stukjes uit een verzameling op.

Onlangs kreeg ik een map waardevolle informatie in bruikleen. Beschikbaar gesteld door familie van Elt T.J. Houdret. In mei 1940 in dienst als Verkenner (artilleriewaarnemer) bij I-15 RA. Een uniek pakket. Met rapporten, handgeschreven stukken, eigen kaartjes van de stellingen, en ander bij de gevechten werkelijk gebruikt materiaal. Hieronder ook 2 stafkaarten schaal 1:50.000, uitgave 1939. Eén in zwart-wit druk, nog volgens Bonne-projectie. De andere in kleurendruk, naar luchtfoto's in stereografische projectie, en met coördinaten van het toen nog nieuwe RD-stelsel. Hieronder volgt een belangwekkend deel uit deze kaart.


Op dit deel zijn door Elt Houdret de stellingen, en de afgegeven vuren ingetekend. De afdelings-wp ontbrak in het origineel. Die werd door mij toegevoegd. De plaats daarvan is met coördinaat en al bekend uit de nieuwe stukken. In een boomgroepje aan een onverharde weg. Een paar honderd m Z van de vroegere Jeugdherberg Berg en Dal. Die plaats is in de tekening opgegeven als 167,20 - 443,60. Maar in een begeleidende brief van de Cdt I-15 RA, Maj J.H. Kramer, werd dat verbeterd in 167,20 - 443,00. Dat klopt beter met de kaartgegevens.

Stellingen, wp, en ook de plaats van een batterij van III-8 RA zijn ingetekend op een schets van het Stellingterrein I-15 RA. Die staat al lang op de website van Stichting De Greb en Stichting Kennispunt Mei. Toegevoegd aan het Dagboek van Maj Kramer. Dat kaartje is rechtstreeks te zien via de link http://storage.kennispuntmei1940.nl/images/greb/foto/normal/15/15ra_kaart_01.jpg
Op die schets is een boerderij, blijkt nu, met een vierkantje aangegeven. De wp ligt nog iets verder Z, even boven de lijn 443[,00].

Voor mijn studie van groot belang is, dat in de stukken ook de originele berichten van 12 mei beschikbaar kwamen. Hieronder Bericht Nr. 28, Datum 12 5/40, 15.51.

"Aan 89I [Staf I-15 RA ?]
kh 18.10 men[en] wij de re[chter] vleugel van v.[ijandelijke] art[illerie] te zien
w.p."

Ook die waarneming is met een lijn op bovenstaand fragment ingetekend. Dat leverde weer een verrassende ontdekking op.
Een waarneming op vijandelijke artillerie, zover al op 12 mei vooruitgeschoven ? Zou dat, die dag al, dan III/AR 311 geweest zijn ? Dat lost twee vraagstukken op. De eerste, mijn moeite met het intekenen van alle ingezette batterijen. Zie http://geschutopdewageningseberg.blogspot.com/2010/05/stellingen-12-mei.html
De tweede een afgegeven vuur "Bij de g van Synagoge", om 15.10 afgegeven door beide batterijen van I-15 RA. Er werden die dag blijkbaar twee batterijen in de Westrand van Wageningen waargenomen. Ook dat wijst in de richting van III/AR 311.
Een ondersteunend punt, al eerder genoemd, zijn de veldgraven van tenminste twee kanonniers van 9/AR 311, aan de Afweg in dat gebied. Zie ook http://storage.kennispuntmei1940.nl/images/greb/foto/normal/gr/greb300306_001.jpg

De stukken van Elt Houdret zijn ingescand voor de website www.grebbeberg.nl van Stichting De Greb en Stichting Kennispunt Mei 1940. Ze worden daarmee toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie