woensdag 27 mei 2009

Verliezen en gevechtsposten

Volgens de officiële Duitse meldingen, vielen er 67 slachtoffers onder de artilleristen van ID 207. Namelijk 53 bij AR 207 (5 dood, 48 gewond), en 14 (alle gewond) bij de Heeresartillerie.
Deze informatie is niet compleet. Hierin ontbreken II/AR SS (2 dood, aantal gewonden onbekend) en III/AR 311 (3 dood, aantal gewonden onbekend). Ook blijkt hier niet uit, waar en wanneer de verliezen werden geleden.

Lkol b.d. Brongers komt na grondige studie tot hogere cijfers
(zie http://www.grebbeberg.nl/, via de knoppen "Ereveld", en "Register Duitse gevallenen"). Hieruit blijkt het volgende voor de AR's van ID 207:

-10 mei viel er 1 met naam bekende dode, in de opmars (2/AR 207, Doesburg). Kanonier Hans-Georg Nissen.
-12 en 13 mei vielen er 9 met naam bekende doden, bij de aanval op de Grebbelinie. (daarvan 2 bij II/AR SS, plaats sneuvelen Wageningen en Amersfoort, 4 bij 3,7,8,9/AR 207, plaats sneuvelen Arnhem en Ederveen, en 3 bij 9/AR 311, Wageningen). Untersturmführer Dieter Richter(s), SS Mann Josef Strache, Unteroffizier Johannes Kroggel, Gefreiter Albert Weidemann, Gefreiter Wilhelm Lückel, Unteroffizier Gerhard Brötzmann, Unteroffizier Johannes Schröder, Kanonier Fritz Niesswandt, en Kanonier Erich Steckelies.
-14 mei viel de laatste met naam bekende dode, bij de achtervolging (10/AR 256, Leersum). Rudolf Schneider.

De gegevens voor 12 en 13 mei vragen nadere toelichting.
Eén gewonde is later in een ziekenhuis in Amersfoort aan zijn verwondingen bezwaken. Nog vier gewonden later in een ziekenhuis in Arnhem. Verder zou Uffz Brötzmann van 9/AR 207 zijn, maar wel op 13 mei om het leven gekomen N van Ederveen. Dat is vreemd, want daar lag I/AR 207, met de batterijen 1 tm 3. Mogelijk is het nummer van de batterij dat in de database staat (9), daarom een verlezing (voor 3).

Ook hiermee blijft het beeld van de verliezen onvolledig. Er waren mogelijk veel meer dan 62 gewonden bij de AR's, en er was zeker nog grote materiële schade. Het zware geschut "bij Oranje Nassau Oord" werd door onze legerkorpsartillerie herhaald bestreden, en is ook in verschillende vluchten gebombardeerd. Door I-22 RA werd op 12 mei vuur uitgebracht op een eenheid artillerie bij steenfabriek De Blauwe Kamer, en een dag later een opmarcherende kolonne bespannen voertuigen aan flarden geschoten.

Hierover vinden we in de Duitse meldingen nauwelijks iets terug. Wel meldt Arko 22 op 13 mei, dat de Staf van s Art Abt 735 uit de gevechtspost weggeschoten werd [NIMH Coll. 401, Inv. Nr. 2030]. Waar deze gevechtspost was, weten we niet.
Bekend is wel, dat SS "DF" op dat moment "2 km W van de Westingang van Wageningen" een gevechtspost had. Aannemelijk is, dat de Cdt AR 207 en Arko 22 daar ook met hun staven aanwezig waren. Uit het rapport van Arko 22 blijkt, dat in elk geval de waarnemers ("de "Erkundungsstäbe der IV/256 und Mörser-Abt.") zich toen ver vooruit ("auf Grebbeberg vorgetrieben") bevonden.
De beschoten gevechtspost kan eigenlijk alleen "Anna's Hoeve" geweest zijn. Daar vlakbij zijn op 13 mei enkele vuurconcentraties gelegd.

De artillerie bij De Blauwe Kamer was mogelijk, zover vooraan, infanteriegeschut. Maar op de Lagekarte van (vermoedelijk) de ochtend van 14 mei, is een afdeling 10,5 cm houwitsers vlak achter de optrekkende groepen getekend [NIMH Coll. 401, Inv. Nr. 1305]. Dit kan II/AR SS, toen directe steun voor de SS-bataljons, geweest zijn.

De door I-22 RA beschoten eenheid artillerie was misschien ook wel van III/AR 311. Die afdeling kwam volgens een melding van de Korpsveearts [NIMH Coll. 401, Inv. Nr. 00048] in de nacht van 12 op 13 mei zwaar onder vuur. De plaats noemt hij daarbij niet. Waarschijnlijk was dat bij de Westingang van Wageningen. Daar gaf onze artillerie herhaald vuur, vaak van meerdere batterijen op af.
Er werden volgens de melding 40 paarden gedood, en 20 gewond. Over de menselijke slachtoffers is alleen bekend, dat in de nacht van 12 op 13 mei drie man van 9/AR 311 sneuvelden (zie boven). Zij kregen een veldgraf aan de Wageningse Afweg.

De beschoten eenheid kan ook een bespannen bevoorradingskolonne voor IR 322 geweest zijn. Dit regiment lag namelijk op 13 mei aan de voet van de Grebbeberg. Gereed om een doorbraak naar Rhenen te forceren. Daar was toen ook de gevechtspost van IR 322 ingericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie