zaterdag 23 mei 2009

Duitse gevechtsposten

Naar de plaats van de Duitse gevechtsposten bij de strijd om de Grebbeberg is weinig onderzoek gedaan. Uit documenten bij het NIMH in 's-Gravenhage en het BA/MA in Freiburg, kwamen onlangs enkele interessante punten boven.

Zoals te verwachten was, bleven de hogere staven (met de ondersteunende diensten) in Duitsland. Dichter bij het front werden steunpunten en vooruitgeschoven posten ingericht. Ver achter de gevechtszone, kwamen er munitiedepots, verzamelplaatsen voor krijgsgevangenen en buit, hospitalen. De gevechtsposten lagen, vertakt naar de lagere echelons, tot vlak vooraan in het gevechtsgebied. Ze volgden de fronttroepen op de voet.

Deze hoofdlijn is goed te volgen aan de hand van de gevonden Leitungsskizzen (verbindingsschetsen). De eerste is van 11 mei rond 17.00 uur, de tweede van 13 mei rond 7.00 uur. De originele schetsen [NIMH Coll. 401, Inv. Nr. 1932,1995] zijn voor de duidelijkheid nagetekend, en aangevuld met een label voor onderdeel en locatie. De verschillen tussen beide schetsen zijn:

1) IR 374 van Oosterbeek (reserve), naar de Bosrand O van Wageningen (paraat).
2) IR 368 van Ede (reserve), naar Bennekom (reserve).
3) IR 322 van Bennekom (reserve), naar GB (inzet).
4) Cdt AR 207 als artilleriecommandant opgevolgd door Arko 22.
5) Gruppe Brückner gevorderd van Elst tot vóór Ochten.


Uit de originele schetsen blijkt nog, dat er twee typen verbindingen gebruikt werden. FF = Feldfernkabel, en SF = Schweres Führungsfernkabel. De eerste was voor grote afstanden, en daarom een lichte kabel. De tweede was voor de commandovoering, en daarom een zware kabel met een groot aantal kanalen. De benodigde kabels werden gelegd door de ingedeelde verbindingstroepen. Voor een deel werd ook het Nederlandse telefoonnet gebruikt. Hoe de verbinding met "Kobold" over de Neder Rijn tot stand kwam, is nog niet achterhaald.
Er zijn drie punten die nadere uitwerking verdienen. Dat zijn:

(1) De gebruikte codes en seinen,
(2) De plaats van de gevechtsposten,
(3) De verliezen bij de artillerie door Nederlands vuur.

Die krijgen een plaats in de volgende afleveringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie