woensdag 27 mei 2009

Gebruik van de Du artillerie

Voor de aan het Grebbefront ingezette artillerie is het beeld sinds 1940 verschoven. Van grote Duitse overmacht met overwegend moderne vuurmonden, naar meer evenwichtige verhoudingen tussen de strijdende partijen. Niet alleen wij hadden ouder geschut, dat vaak nog bespannen was.

Zeker lijkt, dat in de nacht en vroege ochtend van 10 op 11 mei, alleen de drie gemotoriseerde afdelingen vanuit Renkum het vuur openden. Dat waren totaal 26 stukken:

+Twee batterijen van s Art Abt 735, met 2x3 stukken 21 cm Mörser 18.
+Twee batterijen van IV/AR 256, met 2x4 stukken 15 cm s FH 18.
+Drie batterijen van II/AR SS, met 3x4 stukken 10,5 cm le FH 18.

Vast staat, dat in de loop van de dag, bij de aanval op de voorposten, ook de eerste bespannen afdeling werd ingezet. Dat waren nog eens 12 stukken:

+Drie batterijen van III/AR 207, met 3x4 stukken 10,5 cm le FH 16.

Die dag werd een tweede bespannen afdeling (I/AR 207, met zelfde samenstelling als III/AR 207) naar Ede gezonden. Twee andere afdelingen stonden gereed in Oosterbeek. Zij beschikten over nog eens 24 stukken:

+Drie batterijen van II/AR 207, met 3x4 stukken 10,5 cm le FH 16.
+Drie batterijen van III/AR 311, met 3x4 stukken 15 cm s FH (lg) 13.

In totaal kunnen dus 6 afdelingen, met 62 stukken zijn ingezet bij de Grebbeberg. Dat maximum werd naar mijn mening niet gebruikt. Zelfs niet op 12 mei, voor de doorbraak bij de Grebbesluis. Ook al staat in een uittreksel van het KTB van ID 207 (onder de titel "Der Kampf um die Grebbelinie zwischen Wageningen und Rhenen") met de hand op die dag bijgeschreven "60 Rohre". Want alleen III/AR 311 kwam die dag nog nieuw in actie. Over II/AR 207 wordt gerapporteerd, dat die (inclusief kolonne) gereedgesteld was in Heelsum. Die locatie ligt ongeveer 10 km O van het Hoornwerk. Daarmee was de Grebbeberg ruim buiten bereik van dit type geschut bij gebruik van de zwaarste lading (9.225 m). In de KTB's of bijlagen is geen melding aangetroffen, dat deze afdeling verder naar het W is verplaatst.

In de Groene Serie (de officiële geschiedschrijving door de SMG, voorganger van het NIMH) wordt nog aangenomen, dat uiteindelijk zes Duitse afdelingen artillerie werden ingezet in het gebied van de Grebbeberg [De strijd op Nederlands grondgebied, Deel III/3, p. 441]. Dat kan alleen, als ook II/AR 207 aangetrokken zou zijn. Maar daarvoor ontbreekt het bewijs.

Omgekeerd, is aan te nemen, dat de twee zware afdelingen artillerie al vanuit Renkum in actie kwamen, en niet pas in de avond van 12 mei. Ook daarvoor ontbreekt nog het bewijs.
De Mörser batterijen werden op 13 mei trouwens nog maar een deel van de dag voor ID 207 ingezet. Arko 22 meldt, dat de s Art Abt 735 toen vanaf 15.00 uur Duitse tijd voor ID 227 vuurde [NIMH Coll. 401, Inv. Nr. 2030].

Er was, net als in ons leger, een vrij scherpe taakverdeling tussen de divisie- (DA) en de legerkorpsartillerie (LKA). De DA was vooral bedoeld als rechtstreekse steun aan de infanterie. De LKA vooral voor het afgeven van storende vuren, en voor artilleriebestrijding.

Op 11 mei werd één bespannen afdeling (III/AR 207), en één gemotoriseerde afdeling (II/AR SS) gebruikt voor rechtstreekse steun aan de infanterie. De twee zware afdelingen (s Art Abt 735 en IV/AR 256) werden voor storende vuren, artillerie-, en objectbestrijding gebruikt. Bij het laatste ging het vooral om het uitschakelen van flankerende mitrailleurposities.

Op 12 en 13 mei werden twee bespannen afdelingen (III/AR 207 en III/AR 311), en nog één gemotoriseerde afdeling (II/AR SS), gebruikt voor rechtstreekse steun aan de infanterie. De twee andere gemotoriseerde afdelingen (s Art Abt 735 en IV/AR 256, waarbij van elke afdeling één batterij elders was ingedeeld) werden weer overwegend gebruikt voor artilleriebestrijding. Als voorbereiding tot de aanval was een vuurconcentratie gebruikelijk ("Feuerzusammenfassung"). Een vuur van alle inzetbare batterijen, op een bepaald deel van het gevechtsterrein. Zo'n vuur werd op 12 mei uitgebracht op het Hoornwerk (de beoogde "Einbruchstelle") met flankerende posities.

Voor 14 en 15 mei ontbreken gegevens over de inzet van Duitse artillerie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie