zaterdag 23 mei 2009

Codes en seinen

In het berichtverkeer moesten codenamen worden gebruikt. Ze zijn dan moeilijk door derden te volgen. Dat was natuurlijk ook de bedoeling. Een goed voorbeeld vormt het volgend bericht [NIMH Coll. 401, Inv. Nr. 1873]. We geven het in vertaling.



In de documenten zijn gelukkig ook enkele codetabellen aangetroffen [NIMH Coll. 401, Inv. Nr. 1535, 1542]. Hieruit blijkt, dat inderdaad een "eigen" vierde afdeling van AR 207 ontbrak. Ook, dat III/AR 311 en IV/AR 256 tot ID 207 behoorden. Tenslotte, dat s Art Abt 735 en de Beob Abt 30 later werden toegevoegd. De laatste twee eenheden werden namelijk (met nog enkele andere) met de hand bijgeschreven. Een uittreksel van die tabellen volgt hieronder.


In een Bijlage [NIMH Coll. 401, Inv. Nr. 1577-1580] voor de Verbindingen op het Divisiebevel Nr. 2 wordt o.a. vastgesteld welke seinen zullen worden gebruikt. Als algemene lichtpistool-signalen waren vastgesteld:

Wit : Hier zijn wij.
Rood : Vijand valt aan.
Groen : Wij vallen aan, artillerievuur naar voren verleggen.

Dit overzicht is van belang, omdat vooral in de nacht van 11 op 12 mei signalen naar soort en plaats zijn gemeld door onze waarnemers. Die geven (behalve misschien de "witte lichten") dus aan, waar zich toen Duitse eenheden bevonden. En ook, waar de Nederlandse weerstand zó krachtig was, dat die als aanval werd gevoeld.
Gemeld werden onder meer [NIMH Coll. 409, Inv. Nr. 511016]:


Duidelijk is, dat de Grijze loods [van de Boerencoöperatie aan de Oude Haven bij Wageningen] als basis werd gebruikt. Ook, dat de Duitse troepen in de nacht van 11 op 12 mei blijkbaar nogal nerveus waren. Immers, echte "aanvallen" werden van onze kant toen en daar niet uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie