zaterdag 18 april 2009

Wat deed III/AR 207 bij Otterlo ?

Als bijlagen bij de Oorlogsdagboeken (Kriegstagebücher, dat we verder zullen afkorten tot KTB's) over de Duitse acties in mei 1940 zijn er nogal wat telefoonberichten. Helaas zijn die heel slecht leesbaar. Niet alleen dat deze bron van brand geleden heeft, net als de andere documenten uit de oorlogsarchieven. Daardoor zijn stukken tekst aan de randen weggevallen. Maar ook zijn KTB's en bijlagen later gemicrofilmd, waarbij niet elke letter goed doorkwam. Soms zijn hele regels niet meer te lezen. Tenslotte zijn de telefoonnotities in het oude Duitse handschrift geschreven, wat het ontcijferen daarvan nog een factor moeilijker maakt.

Eén van die notities is heel interessant, in het kader van wie was waar wanneer.
Dat is een bericht van 10 of 11 mei. Daarin staat, dat III/AR 207 (d.w.z. de derde afdeling van het 207e Artillerie Regiment) op verkenning was bij Otterlo. Wat deed die afdeling daar, zover noord ?

Bij de opmars uit de afwachtingsstellingen was de 207e infanteriedivisie (207 ID) van het 10e Legerkorps (X AK) verdeeld in 8 afzonderlijke marsgroepen. Die kregen zoveel mogelijk gescheiden opmarswegen toegewezen.

III/AR 207 was ingedeeld bij de Groep Neyholdt van infanterieregiment 322 (IR 322). Die groep had opdracht verder te gaan over Arnhem, òf een aanval over de IJssel uit te voeren, òf naar Doesburg te gaan.

Uit Divisiebevel Nr. 3 blijkt, dat de eerste optie gekozen werd. Dat betekent, dat de Groep Neyholdt opdracht kreeg, om over Westervoort naar Oosterbeek te gaan. Bij Westervoort had inmiddels brugslag plaatsgevonden. In de meldingen is het spoor dan even niet te volgen. Wel is bekend, dat de groep in de ochtend van 11 mei naar Bennekom werd gestuurd.

Mogelijk is "Otterlo" een leesfout van me voor "Oosterbeek". Dat zou het raadsel oplossen. Een tweede mogelijkheid is, dat het niet over III/AR 207, maar over I/AR 207 ging. Die was namelijk ingedeeld bij 227 ID, de tweede divisie van X AK, die over Apeldoorn naar Barneveld werd gestuurd. Een deel van die divisie kwam over Beekbergen, Harskamp, en Hoenderloo.
We kiezen de tweede mogelijkheid van verlezing, maar gaan dit nog eens checken.

Een en ander geeft aan, dat elk stukje van de puzzel zorgvuldig gecontroleerd moet worden. Pas dan kan het op de juiste plek worden gelegd.

Geen Otterlo (23-05-09)
Het bericht intussen nagelezen bij het NIMH. Er staat wel degelijk III/AR 207. Maar niet, dat deze afdeling ook in Otterlo is geweest. Alleen, dat verkenningen zouden worden uitgevoerd tot de lijn Otterlo - Ede - Bennekom. Bennekom was slecht leesbaar, en wat verhaspeld (met één n geschreven).
De telefoonnotitie is van het versterkt regiment IR 322, 11 mei, 0900 (Duitse tijd).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie