maandag 20 april 2009

Renkum of Dorskamp


De Eng

In het voorgaande bericht stipte ik al aan, dat sergeant Pieper van 2-I-12 RA "Renkum" noemde als plaats waar ook door deze batterij Du artillerie werd bestreden. Dat heeft, vermoedelijk niet alleen bij mij, voor verwarring gezorgd.

Want uit andere stukken lijkt toch duidelijk, dat de door Nierstrasz op kaart C10 met "Art. opstelling onnauwkeurig vastgesteld" aangegeven plaats wordt bedoeld. Uit de coördinaten van de opstellingen van I-12-RA is trouwens af te leiden, dat de dorpskern van Renkum wel degelijk bereikbaar was voor deze afdeling. Voor 1-I-12 RA zat echter de Dikkenberg in de weg.
Voor wie dit wil narekenen, geef ik de opstellingen van W naar O. 4-I-12 RA stond in de rand van een gemengd bosje, met berken en sparren, ongeveer op 164,8-443,9. 1-I-12 RA stond W van de Dikkenberg, ongeveer op 166,1-445,5. 2-I-12 RA stond aan de N zijde van de Cuneraweg, ongeveer op 166,6-445,2. De Dorpskern van Renkum ligt op 178,6-442,8.

Er kunnen nog andere schootsveldbeperkingen zijn geweest voor de opstellingen.
Want de 10 Veld schoot met een zeer vlakke baan. Er kunnen dus voorliggende obstakels zijn geweest, zoals huizen of bomenrijen. En de opstellingen waren ingegraven in een geschutput.
Een mooie beschrijving van de werkzaamheden voor het maken van zo'n geschutput geeft "Oorlogsbelevenissen van 1-III-15 RA met de 15 cm houwitser lang 15" [Jaarboek Armamentaria nr. 18 (1983-1984), p. 31-33].
Een foto op de website www.grebbeberg.nl (Bibliotheek/Foto's/Stellingen/53) laat verder goed zien, dat deze inrichting een flinke belemmering in schootsveld gaf.

Dat laatste is waarschijnlijk de reden, dat 2-I-12 RA niet in kh 18.20 kon schieten. Maar dat even terzijde.

Het lijkt er sterk op, dat de locatie "Renkum" voor de beschoten Duitse artillerie-stellingen niet klopt. Maar sergeant Pieper is hier toch zeer gedecideerd over, en voert zelfs een ooggetuige op. De heer R. te Renkum. Daarover nog later.

De Duitse stellingen O van Wageningen zijn verschillende malen gebombardeerd en beschoten. Als locatie is in de gevechtsberichten nog geen betrouwbaar "Renkum" vermeld gevonden. Niet als "Dorskamp" ook "Renkum" kan zijn. Beschietingen verder O dan Pompstation zijn niet in de registers vermeld. Maar de gevechtsberichten en registers zijn lang niet altijd volledig.

Het ligt daarom erg voor de hand, dat er geen sprake is geweest van beschietingen van de dorpskern van Renkum door onze artillerie, maar van stellingen in de bosrand van de Wageningse Berg. De doelen worden vermeld met verschillende labels: "In de bosrand NO van Wageningen", "Bosrand vt. 36-68", "Bij de O van Oranje Nassau Oord", "Bij de D van Dorskamp", "2,5 km NO van Wageningen", "Renkum-Dorskamp", "176,12-443,05". Tenslotte is er de nog op Kaart C.10 aangegeven locatie. Al deze aanduidingen kunnen met geen mogelijkheid op dezelfde locatie slaan.

Volgens informatie ontvangen van de Historische Vereniging Oud Wageningen lag villa "De Dorschkamp" ongeveer op coördinaten 176,1-442,8, d.w.z. in de buurt van de locaties "Bij de D van Dorskamp", en "Bij de [eerste] O van Oranje Nassau Oord". Maar zo'n 200 m zuidelijk van "176,12-443,05". En minstens 600 m meer Z, dan de op kaart C 10 ingetekende vermoede locatie (van 175,9-443,4 tot 175,9-443,6).
Als daar werkelijk allemaal Duits geschut heeft gestaan, moet dat om verschillende batterijen gaan. Een batterij was namelijk circa 100 m breed, 20 m diep. Het Duits geschut moet voornamelijk gevuurd hebben in sectoren tussen NW en ZW.

Een batterijlocatie in de buurt van De Dorskamp is aannemelijk. Want er stond in elk geval een (deel van een) batterij bij de kruising Englaan-Belmontelaan. Dat is te zien op een foto in het boek Grebbelinie 1940 van E.H. Brongers (2002), p. 84. Een derde batterij van dezelfde afdeling zou dan bijvoorbeeld op de Wageningse Berg (Renbaan) gestaan kunnen hebben. De betrokken eenheid is II/AR SS geweest, als het onderschrift bij de foto in het boek klopt. Dat bij Dorskamp en mogelijk ook op de Renbaan nog Duitse batterijen stonden, is voorlopig niet meer dan een hypothese.

Vrijwel zeker is echter, dat dezelfde II/AR SS op 11 mei nog in Renkum stond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie