maandag 20 april 2009

De heer R. te Renkum


De hoek Englaan-Belmontelaan nu

Sergeant Pieper noemde op de 30e reünie van "zijn" batterij op 23 mei 1970 een getuige van een belangrijk wapenfeit. De heer R. te Renkum, bij wiens huis het bestreden Duits geschut stond. Deze had hem verteld, dat de Duitse zware batterij gedurende een halve dag het zwijgen was opgelegd. Volgens het herinneringsboekje van de heer Pieper ging het om één van de vuren op 12 mei. Op die dag vermeldt hij:

"Telefoondraden waren doorgesneden, verschillende vuren afgegeven op Ede, Lunteren, Bennekom en Renkum". Daarna volgt de aantekening over de heer R. te Renkum.

In het gevechtsbericht van 2-I-12 RA staat:

"9.35 kaartvuur 206 [Dat was op Ede].
11.00 vuur richting Renswoude [Waar toen een Duitse aanval liep].
13.00 vuur op watertoren Ede [Die gebruikt werd als vijandelijke waarnemingspost].
[..] Na beëindiging van het nauwkeurig afstand bepalen komt de opdracht voor een nieuw vuur op vijandelijke artillerie nabij Renkum."

Dat laatste vuur is het gezochte. In een onderliggend vel bij de Gevechtsberichten (een eerste concept ?) staat:

"11.. Vuur op duitse art. te Renkum - Dorskamp - dhr. Rookhuizen vertelde dat de zware batterij die bij zijn huis stond gedurende een halve dag het zwijgen was opgelegd, het geschut stond schuin voor zijn huis."

In het Overzicht van de vuren der Legerkorpsartillerie staat over dit vuur:

"[Datum] 12 Mei [Tijdstippen] 11.05 [Afgegeven door] I-12 R.A. [Doelen c.q. voorbereide vuren] Vijandelijke artillerie Noordoost van Wageningen [Toelichtingen, c.q. op wiens last gegeven] Last L.K.A.C."

De LKAC was de Legerkorpsartilleriecommandant, kolonel P.J.A. Bartels.

Dit alles is uiterst verwarrend. Want Noordoost van Wageningen lijkt eerder Dorskamp dan Renkum te kunnen zijn. Maar bij het nazoeken van adresboeken was er geen familie Rookhuizen in Wageningen te vinden. Wel een zakenadres van F. van Rookhuijzen in Renkum, en nog een zakenadres van een assurantiekantoor in Bennekom. En bij de Historische Vereniging Oud Wageningen wist men te verellen, dat er beslist geen Rookhui(j)zen op de villa Dorskamp gewoond heeft.

Daarom:

GEZOCHT, iemand van de familie Rookhui(j)zen, die nog wat kan vertellen over de plaats van het Duits geschut in Renkum-Dorskamp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie