woensdag 2 november 2011

De boom van Groene Bank 1

Er is een goede kans, dat de boom van Groene Bank er nog staat. Ongeveer op de plaats van de luchtfoto. Aan de zuidkant van de Bergweg. Het tracé daarvan lijkt iets veranderd tussen 1939 en nu. Dat zou goed kunnen, want de weg was voor de oorlog een zand- of grindpad. Pas na de oorlog is er aan beide kanten bebouwing gekomen en de weg geasfalteerd. Daarbij de weg wellicht wat verschoven. Dat is nog punt voor nader onderzoek.

De bekende coördinaten zijn blijkbaar in dit heuvelachtig terrein niet juist. Mogelijk door verwaarlozing van hoogteverschillen naar RD-NAP en geografische coördinaten. Hiervoor heb ik een deskundige zijn mening gevraagd.

Deze week heb ik nog eens de Bergweg afgelopen en het uitzicht met de bomen in schitterende herfstkleuren bewonderd. Hiervan een impressie (panoramafoto) ter hoogte van de plaats waar de waarnemingspost Groene Bank hoogst waarschijnlijk ongeveer heeft gestaan. De bomen aan de wegrand zijn voornamelijk eiken en beuken. Stuk voor stuk zo op het oog niet oud genoeg om DE boom van Groene Bank 1 te kunnen zijn. De eiken waren vermoedelijk rond 1940 nog struiken, eikenhakhout. Daarna niet meer bijgehouden en nu zo'n 20 - 30 m hoog.


Het is belangrijk om de locatie van Groene Bank 1 op de kaart nauwkeuriger te kunnen bepalen dan nu. De bekende inmetingen (waarvan 1 gedaan door de Terreinmeetdienst met theodoliet, ongetwijfeld als vierpuntsmeting) lijken ingeplot op Google Earth ca. 100 m teveel noord te liggen. Een zo nauwkeurig mogelijke bepaling is nodig om de waarnemingen van daaruit juist te kunnen interpreteren. Uitschieter was één van de eerste waarnemingen. Geregistreerd als "vuurverschijnselen in de Betuwe" en "vurende artillerie 20 [of 200 ?] o/oo re schoorsteen 174,103-440,970. Maar, voor zover bekend, was er in de Betuwe die dag geen vijandelijke artillerie en de eigen artillerie stond achter de linie Ochten - De Spees.

Mogelijk dat de inmeting onzuiver was en niet goed geïnterpreteerd. Op Groene Bank beschikten de waarnemers alleen over een kijker met raster op matglas, waarmee de relatieve positie van een bepaald punt snel te bepalen was. Vandaar dat de meeste meldingen zijn gemaakt in vijftallen van duizendsten ten opzichte van de Oude (NH) of Nieuwe (RK) Kerk. Vooralsnog is mijn interpretatie dat óf mondingsvlammen van infanteriegeschut in de uiterwaarden aan de Wageningse kant zijn waargenomen, óf dat mogelijk het Duitse geschut dat toen bij Renkum stond werd gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie