woensdag 28 april 2010

Tussenstand

Op dit moment zijn nog geen definitieve conclusies te trekken. Wel kan er al een tussenstand worden opgemaakt. Voorlopige bevindingen zijn:

1) De algemene regels geven (ook na uitgebreide kaartstudie en terreinverkenningen) niet genoeg houvast om mogelijke locaties vast te stellen, of om door ooggetuigen aangeduide stellingen als onwaarschijnlijk af te voeren.
2) Aan de hand van het uit KTB's bekende opmarsschema, en de hoofdregel, dat de artillerie de infanterie op de voet dient te volgen, kan wel de hoofdrichting van de verplaatsingen worden vastgesteld. Duits geschut (drie afdelingen ?) heeft op 11 mei gevuurd vanuit Renkum/Heelsum. Mogelijk één afdeling al vanaf de Wageningse Berg (Villawijk). Op 12 en 13 mei stond de artillerie (vijf afdelingen ?) op de Eng, in de rand van de Wageningse Berg, en de Boszoom. Op 14 mei zijn, vermoedelijk voor het eerst, afdelingen W van Wageningen in actie gekomen.
3) Er zijn weinig duidelijke waarnemingen op vurend geschut opgetekend. Op geluid werd bijna niets gepeild. Zo goed als alle vastgelegde waarnemingen zijn met de kijker gedaan. Vaak kon daarbij wel de richting naar de stelling worden vastgesteld, maar werden geen snijpunten gevonden. Bij enkele peilingen was nog een geschatte afstand aan te geven.
4) Zelfs de met coördinaten aangegeven stellingen zijn niet nauwkeurig bekend. Dat werd vooral geweten aan veelvuldige verplaatsingen. Die hypothese lijkt te kunnen verworpen, al vermoedden ook de Duitsers aan onze kant "Wanderbatterien" [zwerfbatterijen].
5) Na inschetsen van de vermoedelijke stellingen, blijkt vurend geschut vooral in de hogere terreingedeelten te zijn waargenomen. De Eng, toch ook 15 - 25 m + AP, ligt achter maskerende bomen- en huizenrijen. Vlakbij Nol in 't Bos zal geen stelling zijn geweest. Een waarneming ter plaatse betreft vermoedelijk geschut, dat daar na afloop van de strijd tijdelijk geparkeerd stond. Verderop zijn wel geschikte locaties aan te wijzen. Maar het zware geschut lijkt toch bij "Dorskamp" te hebben gestaan.
6) Op de Wageningse Berg (tenminste in de zuidelijke strook tussen Wageningen en Renkum) heeft waarschijnlijk geen geschut gestaan. Maar helemaal uitgesloten is dat niet. Mogelijke locaties zijn hier: Westbergweg, Landbouw Hogeschool, Renbaan (het tegenwoordige voetbalstadion).
7) Behalve voor de Duitse opstellingen bij Renkum/Heelsum, en op de Wageningse Eng, zijn geen ooggetuigen meer gevonden. Hierbij zijn nog enkele tegenstrijdigheden op te lossen.

Het afgelopen jaar ben ik veel aan het puzzelen geweest op de mogelijke Duitse stellingen bij Wageningen. De eerder geplaatste luchtfoto uit de Speciale Collecties van de WUR vormde daarbij de basis. Nodig om een beeld te vormen, hoe ongeveer dit gebied er in mei 1940 uit zal hebben gezien. Uitgebreide kaartstudie en terreinverkenningen leverden ook bruikbare indrukken. Schitterend trouwens, de bloeiende bomen in deze tijd in het voorpostengebied en op de Eng. Het is ook mooi om een cirkelende buizerd waar te nemen, die aangevallen wordt door een veel kleinere vogel, zoals een kievit, of een kraai. Jammer genoeg is zoiets met mijn materiaal niet vast te leggen. Maar het landschap wel. Dat vergoedt veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie