vrijdag 23 april 2010

Tegenstrijdigheden

Deze blog werd gestart, om te zien of met nieuw materiaal, of een nieuwe zienswijze, een paar tegenstrijdigheden zouden zijn op te lossen. De voornaamste zijn:

(1) Er werd al in de vroege ochtend van 10 op 11 mei vuur van zeer zwaar geschut gemeld. Dat werd gepeild op de Dunoberg bij Heveadorp, ruim 4 km W van Arnhem. Voor zover valt na te gaan, heeft toen vandaar beslist geen geschut kunnen vuren van een groter kaliber dan 15 cm. Het Duitse leger was nog volop in opmars. Mörsers, het zwaarst in deze sector ingezette geschut, waren (tenminste volgens de officiële lezingen) nog niet ter beschikking van ID 207.
(2) Een ooggetuige uit Renkum geeft aan, dat in de vroege ochtend van 10 op 11 mei zwaar geschut werd geplaatst in het aardappelveld van enkele huisjes aan de Le Maitreweg. Uit een door hem bijgevoegde tekening blijkt, dat daar 3 stukken stonden, verder naar het noorden, nog 8 stukken. Bij Heelsum heeft waarschijnlijk nog een afdeling geschut gestaan, die de aanval op de voorposten ondersteunde (11 mei).
Het getal van 3 stukken in het aardappelveld is alleen verklaarbaar, als aangenomen wordt dat dit een een incomplete batterij zou zijn geweest. Uitval door tegenvuur kan worden uitgesloten. Uitval door een ongeval niet helemaal. Maar een dergelijk voorval wordt niet gemeld in de KTB's. Dus toch Mörsers ? Na ruggespraak met een deskundig collega-onderzoeker (de webmaster van www.Grebbeberg.nl), houden we het erop, dat er materiaalpech zal zijn geweest.
(3) Op de volgende dag (12 mei) werd de aanval op de Grebbeberg ondersteund door ongeveer 60 stukken (?). Dat lijkt wat overdreven. Waarschijnlijk zijn twee afdelingen 10 cm, één afdeling 15 cm oud model, twee batterijen 15 cm, en twee batterijen 21 cm ingezet. Het zou dan om 50 stukken zijn gegaan. Al dit geschut heeft in de bosrand bij Dorskamp, op de Wageningse Berg, en op de Eng, gestaan. Nog niet de helft van al deze vuurmonden werd waargenomen. Bijna niets nauwkeurig gepeild. Op twee bekende foto's staat geschut van II/AR SS bij Wageningen zonder dekking of camouflage in het veld. Hoe is het mogelijk, dat dit niet werd waargenomen en nauwkeurig ingepeild ?
(4) Op de dag van de Duitse doorbraak bij Rhenen (13 mei) zou volgens een kaartje uit de KTB's één eenheid artillerie aan de voet van de Grebbeberg hebben gestaan. Ook die eenheid werd niet waargenomen, en dus evenmin bevuurd. In de gezaghebbende Nederlandse geschiedschrijving wordt aangenomen, dat alleen licht infanteriegeschut in voorste lijn (tot in de Westrand van Wageningen) actief is geweest. Mogelijk verwijst een passage in het gevechtsverslag van I-22 RA, wel naar deze verder vooruitgeschoven eenheid, die ook (vanwege ochtendnevel maar kort) beschoten werd. Dan is dit wapenfeit altijd onderbelicht gebleven.

Vooral op het derde punt valt veel nieuws te melden. Als inleiding op de volgende updates, volgt hier een kaartje met de door een ooggetuige, of door fotomateriaal, bevestigde stellingen. Deze zijn ingetekend op een luchtfoto, die destijds is gebruikt als basis voor een nieuwe Topografische Kaart. De foto is afkomstig uit de Speciale Collecties van de Bibliotheek van de Wageningen UR.


Toevoeging 30/04/2010:
Deze eerder geplaatste foto is aangepast. De stellingen op de Eng zouden noordelijker hebben gestaan. Echt zeker zijn deze stellingen nog niet.

Tip voor belangstellenden van deze fotocollectie:
Tot 17 september loopt er een tentoonstelling "WO2 luchtfoto's toen & nu" bij deze instelling. Aanstaande woensdag wordt in dit kader een lezing door enkele deskundigen op het gebied van luchtfoto-interpretatie gehouden. Nadere informatie hierover is te vinden op http//library.wur.nl/speccol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie