Aan de slotafleveringen zijn we nog niet toe. Bij het ordenen van mijn gegevens, vielen me enkele dingen op. Ondermeer, dat een belangrijke melding bij III-8 RA een verschrijving bevat. Verder, dat de stellingen in het ruime gebied van de Eng (Eng, Bosrand, Villawijk, voorliggend gebied) nog erg onduidelijk zijn.
Eerst terug naar de waarnemingen (Toets 2: Meldingen 12 mei, gepubliceerd op zaterdag 22 mei 2010).
Vreemd is, dat in bericht Nr 53 woordje "nog" wordt gebruikt. Er is geen eerdere melding van neerkomend vuur in dit register, waarin een afstand van 8 km wordt genoemd. De nummering loopt wel door. Het eerder bericht is dus verloren gegaan. Mogelijk in de drukte niet op een briefje gezet, en zodoende niet in het register gekomen.
Vreemd is ook, dat op GS, III.3, Schets/Kaart C 10, een belangrijke waarneming werd ingetekend in de Bosrand. Het ging om de plaats van vermoede Duitse artillerie op 12 mei, gepeild door de Geluidmeetafdeling van 2 AMC. Deze kreeg het label "Art. opstelling onnauwkeurig vastgesteld". Dat blok ligt in het veld N van de Geertjesweg. Omgerekend zou de ingemeten stelling ongeveer 70 m bij 350 m geweest zijn. Het eerste getal (breedte) W - O gemeten, het tweede (lengte) N - Z gemeten.
De Bosrand is niet verrassend. Want vermoedelijk hebben daar juist de twee afdelingen zwaar geschut gestaan. Maar de op het kaartje ingetekende plaats is veel verder N dan verwacht. Omdat later op (deze ?) vermoede stellingen artillerievuur werd uitgebracht, en bombardementen zijn uitgevoerd. Die kregen de labels "Bij de D van Dorskamp", "Bij de O van Oranje Nassau Oord", "2,5 km NO van Wageningen", en "176,12 - 443,05". Het Landhuis "De Dorschkamp" lag duidelijk Z van de Geertjesweg. Ongeveer op 176,1 - 442,8.
Boszoom (N van Geertjesweg) en Dorskamp (Z van Geertjesweg) zijn verschillende waarnemingen geweest. De gemiddelde meetfout voor geluidmeting was 50 m voor de breedte (dwars op de peilrichting), 100 m voor de lengte (in de peilrichting). Dit houdt in, dat in de richting N - Z wel een verschuiving met 100 - 200 m mogelijk is, in de richting W - O met 200 - 400 m. De peiling kan dus geen positie Z van de Geertjesweg aangeven. Wel een stelling op de Eng. Een plaats iets verder N is ook nog wel aannemelijk, verder O niet.
De peiling komt vrij goed overeen met de plaats die twee batterijen zwaar geschut nodig hebben. Twee batterijen N - Z naast elkaar, vragen een blok van circa 50 m breed bij 450 m lang.
Vreemd is tenslotte, dat in bericht Nr 1 van 12 mei, de stellingen in "vt 173 - 443" werden vermoed. Dat is een vierkant W van Wageningen. Zoals blijkt uit het volgend kaartje met ingetekende meldingen, zal er een verschrijving zijn gemaakt voor "vt 176 - 443" ("Bij Dorskamp").
Als ondergrond is de gekleurde kaart van Elt Houdret 1:50000 (uitgave 1939), met RD-coördinaten, gebruikt. De kaartpunt rechtsonder ligt op 177 - 439.
Toegevoegd zijn de plaatsen van "2,5 km NO van Wageningen", en van de peiling in de Bosrand door 2 AMC. De laatste is door een arcering aangegeven. De ligging van het Landhuis "De Dorschkamp" blijkt al uit de kaart zelf. Het blokje ligt inderdaad ongeveer op het punt "176,1 - 442,8". De waarneming "176,12 - 443,05" verschilt hiervan zó weinig, dat die niet ook is ingetekend.
Een verschrijving in bericht Nr 1 van 12 mei is hiermee zo goed als zeker. Vooral als we het bericht van O 11 [Cdt III-8 RA] aan K 88 [Cdt 8 RA, DAC IV Div] in samenhang met twee even eerdere berichten lezen. We schrijven die uit in de vorm: * Datum, Nummer, (Tijd) * Van wie, Aan wie * "Bericht" *.
* 11 mei, Nr 53, (23.35) * Wp 113, Niet ingevuld * "De batterij, waarvan de projectielen in deze omgeving neerkomen, ligt 120 o/oo Noord van Wageningen, de afstand nog gelijk geschat op 8 km" *
* Idem, Nr 55, (Niet ingevuld) * Wp 112, O 11, "Zuidwest van wp 2e batterij slaan projectielen in, geschoten vanaf het midden tussen Wageningen en Bennekom" *
* 12 mei, Nr 1, (0.30) * O 11, K 88, "Ingekomen berichten van waarnemingsposten wijzen op [vijandelijke] artillerie stellingen in vt 173 - 443 *
De peiling uit het eerste bericht komt uit bij de Diedenweg. Als dit een peiling op stellingen "Bij Dorskamp" zou zijn, heeft de waarnemer de afstand ongeveer een km onderschat. Niet helemaal kan worden uitgesloten, dat op dit punt een zware batterij (van IV/AR 256) werd aangeprikt. Maar als we de aangenomen verplaatsingen in kaart brengen, is dat toch minder waarschijnlijk.
maandag 24 mei 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reactie